Juryrapport

EFF is an international film festival for independent film in Eindhoven (NL)

Best Debut
De jury is onder de indruk van de film van deze jonge maker die de kunst van het weglaten verstaat. Zonder veel woorden weet ze de twijfel van de hoofdpersoon te pakken. Acteurs en camera worden 1 in dit sympathieke coming-of-age drama. Sensueel, verrassend, boeiend, onder de huid kruipend. De Golden Wings Award voor Best Debut gaat naar Zara Dwinger voor ‘Sirene’.

Best Scenario
Film geeft een subliem en subtiel beeld van de manier waarop oorlog gewone mensenlevens ontwricht. Met weinig woorden wordt er een leven getoond in een verscheurd land,waar de jonge Abed de zorg op zich neemt voor zijn zieke grootvader. De Golden Wings Award voor beste scenario gaat naar Karim en Ghady Rahbani voor ‘Cargo’.

Best Actress
Deze Actrice neemt je mee in haar wereld en dat doet ze overrompelend mooi. Ze is open, brutaal en innemend. Een emotioneel geladen personage dat de film met verve draagt. Ze is Sweet Maddie Stone. De Golden Wings Award voor Best Actress gaat naar Jessica Barden in ‘Sweet Maddie Stone’.

Best Cinematography
In deze korte maar indringende speelfilm die zich afspeelt op de vierkante millimeter maakt de camera woorden overbodig. Nerveus, dicht op de huid en in documentaire stijl observeert en voorspelt de camera het drama dat zich gaat afspelen. Samen met het licht wordt een nachtelijke wereld geschapen die de jonge hoofdpersoon voor eeuwig zal tekenen. De Golden Wings Award voor Ton Peters voor ‘Nightshade’.

Best Director
Film is een portret van de vaak zwijgende slachtoffers, de onschuldige kinderen die er vaak alleen voor staan. De gevolgen van de oorlog in Syrië voel je in elk beeld. De energie en kracht die de jonge Abed uitstraalt, de liefdevolle omgang met zijn zieke grootvader, geen moment dat het larmoyant wordt. Een sterke, zeer goed geacteerde en gefotografeerde en geregisseerde film. De Golden Wings Award voor Best Director gaat naar Karim Rahbani voor ‘Cargo’.

Best Editing
De montage heeft een jachtige vitaliteit, pulserend ritme, razendsnelle opeenvolging van beelden die je meenemen in de wereld van Ahmed. De Golden Wings Award voor Best Editing gaat naar Michiel Boesveldt voor ‘#YOLO4REAL’.

Best Music
Goeie filmmuziek is niet slechts mooie losstaande muziek gecomponeerd voor de film, maar gaat een connectie aan met het beeld en het verhaal. Het tilt de film op naar een next level. In deze film vormt de muziek die belangrijke laag die de film optilt. De muziek is essentieel en draagt film. Hij danst met de camera en de dansers mee. Deze drie eenheid maakt van Aquarius een spannend cinematografische ervaring. De Golden Wings Award voor Best Music gaat naar Andrey Bundin voor ‘Aquarius’.

Best Sound Design
Geluid hoort niet slechts volgzaam te reageren op gebeurtenissen die door fotografie , setting of montage worden aangedragen. De verschillende onderdelen moeten elkaar vanaf een vroeg stadium afwisselend kunnen verrijken en beïnvloeden. Pas dan kan de film tot leven komen. In Stanley a man of variety komt dit prachtig samen in een gelaagd design. De Golden Wings Award voor Best Sound Design gaat naar James Hayday voor ‘Stanley a man of variety’.

Best Art Direction
De art-direction van deze film brengt met uiterst precieze glasheldere origineel gekozen objecten en sculpturen de film op een hoog niveau. In dit bijzondere geval is de art-direction de film! De Golden Wings Award voor Best Experimental gaat naar Harriet Fleuriot en Sarah Cockings voor ‘Plasma Vista’.

Best Brabants Talent
Met levendige kleuren weet deze filmmaker een intiem verhaal, waarin veel vrouwen zich kunnen herkennen, fantastisch neer te zetten. Animatie lijkt de uitgelezen vorm om op poëtische wijze taboe-onderwerpen als seksualiteit en zelfexploratie, bespreekbaar te maken. De jury was erg te spreken over de eigenzinnige signatuur van deze film. De Golden Wings Award voor Best Brabants Talent gaat naar Michelle Verhoeks voor ‘Diep’.

Best Animation
Deze animatie speelt met de klassieke filmwetten, met klassieke genres en geeft daar een heel eigen draai aan. Binnen het korte tijdsbestek van 5.30 wisselt het perspectief, gaan we terug in de tijd en gaat alles kapot met een nodige knipoog. Dat alles in een prachtige heldere monochrome animatie stijl gebracht. Geen Kill Bill, maar ‘kill kill’. De Golden Wings Award voor Best Animation gaat naar ‘Bullet Time’ van Frodo Kuipers.

Best Experimental
De enige film die deze titel echt verdient is volgens de jury een samenwerkingsproject tussen verschillende disciplines. De makers weten door het laten samenvloeien van performance, objecten en sculpturen een glasheldere bijna museale film te maken. De Golden Wings Award voor Best Experimental gaat naar ‘Plasma Vista’.

Best Documentary
De jury was aangedaan door dit aangrijpende en intrigerende verhaal dat zich tergend langzaam aan je ontvouwt. Met eindeloos geduld observeert de camera de traagheid van het bestaan. De tijd wordt voelbaar in het verstrijken van de seizoenen. Veel wordt juist niet gezegd in deze film, waardoor je als kijker de rest van het verhaal zelf erbij verzint. Prachtig gefotografeerd en gemonteerd! De Golden Wings Award voor Best Documentary gaat naar ‘Boer Peer’ van Daan Jongbloed.

Best Film
Om in een camera instelling zo’n wereld op te roepen, wat heel onschuldig begint , maar zo macaber eindigt, vind de jury bijzonder knap. In zijn eenvoud zeer goed gedoseerd en uitgevoerd door twee prachtige actrices.
De Golden Wings Award voor Best Film gaat naar ‘Chocolate Wind’ van Ilia Antonenko.

Jury Extra Award 2017
Het is een rijke genuanceerde film waarin een intrigerende relatie tussen twee verschillende mensen uit twee geheel verschillende werelden centraal staat. Langzaam, maar onontkoombaar maakt de film de kijker deelgenoot van een indringend, emotioneel en gelaagd drama. Alles aan deze film klopt. Unaniem kent de jury de speciale juryprijs toe aan de speelfilm In Blue.